Lectie de psihologie pe panta de zbor, in zborul cu parapanta
Atunci cand te afli pe panta, totul se schimba. Trebuie sa intri in mindset-ul de zbor. Odata ajuns la locul de decolare, trebuie sa tii cont ca exista o multime de factori care contribuie la decizia de a zbura sau nu. Un factor foarte raspandit intre pilotii incepatori este „efectul de grup” sau, in limbaj romanesc, „efectul de turma”.
Nu de putine ori vei vedea piloti care incearca sa decoleze in vant de peste 20-25 de km/h sau in declansari termice de peste 6 m/s. De multe ori pilotii cu mai putina experienta se simt tentati sa faca acelasi lucru. Intrebarea este: tu esti pregatit sa zbori in astfel de conditii?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cel mai bine este sa iti faci un „self-assesment”. Care este capacitatea ta de control a aripii la sol pe vant puternic? Cate ore de antrenament de gonflaje ai in conditii de declansari similiare – dar pe declansari de 5-7 m/s? Esti capabil sa zbori in conditii de turbulenta extrema?
Inainte sa iti pui toate aceste intrebari, urmareste pilotii care sunt deja in aer, urmareste parapantele si reactiile lor. Daca crezi ca poti face fata acestor condtii si de asemenea crezi ca esti stapan pe procedeul de decolare, poti lua decizia de a decola.
In parapanta exista cateva proverbe populare, ca de exemplu „mai bine sa fi jos si sa vrei sa fii sus, decat sa fi sus si sa vrei sa fi jos”. O vorba la fel de populara este „nu exista piloti buni, doar piloti batrani” (bineinteles, asta doar daca nu esti Chrigel Maurer).
Zborul cu parapanta este un sport care trebuie practicat in conditii de vant slab. Pentru a putea zbura in conditii de vant tare, cu turbulente si declansari termice puternice, ai nevoie de sute de ore de pregatire la sol si mii de ore de zbor in diferite conditii.
Cu toate aceastea, ego-ul tau va avea o voce destul de puternica. Dar tine-l sub control si gandeste-te la nivelul tau de pregatire si la riscurile pe care esti dispus sa ti le asumi. Mai bine sa poti zbura maine, saptamana urmatoare, toata vara, tot anul sau viata intreaga.
Parapantismul este un sport al rabdarii, al deciziilor, al inteligentei. Un joc de sah cu natura, in care natura va castiga tot timpul insa tu trebuie sa faci tot posibilul ca la sfarsitul zilei sa faci remiza. Un zbor frumos se incheie cu o aterizare reusita.
Vom reveni cu partea a doua a acestui articol in curand.
Acest articol este dedicat pilotilor de parapanta care detin deja o licenta de zbor, insa sa nu uitam ca viata fiecarui pilot a inceput cu un zbor in tandem cu parapanta. Pentru acest tip zbor nu e nevoie de nici un fel de pregatire, instructorul se va ocupa de tot.
Zboruri faine!
Toni
No comment yet, add your voice below!